Най-бруталните руски подводници

Най-бруталните руски подводници
В края на 1990-те – началото на 2000-те години руските оръжейни производители правят революция на пазара на подводници, като показват своето ново поколение подводни чудовища.

Някои от тях вече участваха в борбата срещу терористите в Близкия изток, а други очакват своя звезден ден. Има и такива, чиято унищожителна сила се надяваме никога да не бъде използвана в битка.

“Варшавянка” проект 636.3

“Това е една от най-“тихите” машини, с които е въоръжена Русия. Дизело-електрическата двигателна система я прави почти незабележима за вражеските хидроакустинчи комплекси, благодарение на което това “подводно чудовище” остава скрито, докато не реагира срещу “плячката” си”, каза пред Russia Beyond бившият върховен главнокомандващ на Черноморския флот Игор Касатонов.

Според него военните по света наричат “Варшавянка” “Черната дупка” именно поради тази нейна характеристика. Тя може да атакува целите си на разстояния от 3 до 4 пъти по-големи от радиуса, покрит от вражеските радари.

За първи път в съвременната история тези подводници са използвани през 2015 г. в битките срещу терористите от “Ислямска държава” в Сирия. Тогава “Варшавянки” изстреляха новите руски крилати ракети “Калибър”. Те бяха въоръжени не само с торпеда и подводни мини, но и с ракетни пускови установки, които изстрелват ракети на разстояние до 2500 км.

Крилатите ракети “Калибър” се движат много близо до земята по пътя към мишената си, което ги прави почти неуловими за противоракетните системи, с които са въоръжени армиите. Всяка от тези ракети е натоварена с 500-килограмови бойни глави, които при експлозия отварят кратери с диаметър стотици метри.

Според Касатонов до 2020 г. отбранителните предприятия в Русия ще построят шест такива подводници за Тихоокеанския флот, както и още шест за Черноморския флот.

“Борей” проект 955

Проект 955 е нова страница в развитието на руския флот от ядрени подводници. Тя издава пет пъти по-малко шум от съдовете от предишната ера от проект 971 и проект 949А.

Това е първата руска подводница, при която движението се постига чрез специални помпи. Фактически тези помпи са сърцето и кръвоносната ѝ система и осигуряват циркулацията на течности в реактора, изплуването и потапянето, пълненето с вода на торпедните апарати преди изстрел, охлаждането на системата и оборудването на подводницата.

Всички съдове от този клас са снабдени и със спасителни камери за екипажа. Те са разположени в корпуса на подводницата зад установките за изстрелване на балистичните ракети.

Тези подводници ще са част от руското трио за ядрено възпиране. Подводните чудовища ще са натоварени с междуконтинентални балистични ракети “Булава”. / bg.rbth.com


Loading...

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.