Кой ще “наследи” най-големия руски хеликоптер Ми-26

Кой ще "наследи" най-големия руски хеликоптер Ми-26
Сирийската война и проучването на Арктика доведоха до появата на нов боен хеликоптер Ми-26 – най-големия вертолет в света.

Догодина руските производители ще представят на света новата версия на добре познатата “птица”, която ще бъде въоръжена “до зъби” с нови руски оръжейни системи.

Експерименталната версия, наречена Ми-26Т2Б, ще бъде машина за всякакво време, способна да работи в екстремни метеорологични условия от -40 до +50 градуса и да пренася на борда си около 20 т товар.

“Бронята и компютърните системи на хеликоптера ще бъдат изработени на базата на бойния опит, придобит по време на сирийската операция. Това означава, че той ще получи допълнителна броня от съвременен клас и ще може да издържа на натиска на радиоелектронните оръжия от съвременния клас, които се опитват да заглушават всички негови компютри и системи”, каза за Russia Beyond анализаторът на в. “Известия” Дмитрий Сафонов.

По думите му новият хеликоптер ще получи авионични системи НПК90-2, които ще му позволяват автоматично да преодолява разстояния, ако нещо се случи с пилота.

“Така “птицата” ще може да прави маневри за окончателен подход и да се връща на основното или на алтернативно летище. Новите радиоелектронни бойни системи ще бъдат в състояние и “да изключват” редица вражески наземни ракетни системи”, допълни той.

Какво представлява новото радиоелектронно оръжие?

В момента броят на оръжейните системи, както и техните наименования, са засекретени. И все пак, както предлагат експертите, можем да очертаем някои от потенциалните “ракетоизключвачи” за новия хеликоптер.

“Преди всичко всяка нова машина получава не само “видими” атакуващи системи, но и редица модификации, които правят “птицата” непобедима за враговете”, каза за Russia Beyond източник от руския военно-промишлен комплекс.

Номер едно в списъка с потенциалните “предпазни обвивки” са системите за индивидуална защита “Витебск” и “Президент”. Те объркват оръжията и с инфрачервено насочване и с оптични бойни глави.

“Те създават електронни “капани” за тези ракети и в различни ситуации могат да направят няколко неща. Например, могат да изключат ракетата или да променят траекторията ѝ и да я накарат да преследва фалшива цел “, каза за Russia Beyond източникът от военно-промишления комплекс.

Подобно нещо се случи по време на сирийската война, когато бойци от “Фронта за автентичност и развитие” – групировка на умерената опозиционна, подкрепяна от САЩ, се опитаха да свалят военен транспортен хеликоптер Ми-17 с преносима ракетна установка Игла-1.

Какво му е специалното на Mи-26?

Ми-26 е имал редица модификации, а това доказва, че е един от най-универсалните типове хеликоптери за руските военни.

Той дори е използван от руския флот за борба с подводници на потенциални противници. “Птицата”, наречена Ми-26 НЕФ-М, получи високотехнологично оборудване и подводни радари. Пред нея има огромни перспективи, защото размерите на хеликоптера позволяват на него да се инсталират всички видове проследяващи системи.

Както отбеляза експертът, имало е друг проект за този тип хеликоптери, наречен Ми-27, който е бил на границата на нещо, описвано само в романите от научната фантастика.

“Предполагаше се, че той ще стане летящ оперативен център с товарно отделение, разделен на различни зони – работна, оперативна и дори да има център за брифинги. Той бе разработен за бързо и ефективно управление на армията на бойното поле. За съжаление този проект продължава да си остава само на хартия”, коментира същият източник. / rbth.com

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !