Кой кого: бомбардировачът F-35 срещу съветската система С-200 в Сирия

Кой кого: бомбардировачът F-35 срещу съветската система С-200 в Сирия
Сирийската система за противовъздушна отбрана С-200ВЭ “Вега-Э”, съветско производство, оцеля след атаката на бомбардировача от пето поколение F-35.

Системата за ПВО С-200 откри огън по F-35, който е на въоръжение в израелската армия, след което комплексът оцеля след ответната атака на бомбардировача, съобщи “Вестник Мордовии“, цитиран от rg.ru.

До такива изводи стигат военните експерти при анализите на спътниковите снимки на позициите на 16-я ПВО отряд, който се намира в близост до авиобаза Думейр, в близост до Дамаск.

Те отбелязват, че подложените на атака пускови установки не са били повредени. Вероятно щети са нанесени само върху положението на антените на радарите, така че комплексите могат бързо да възстановят бойната си готовност.

Специалистите смятат, че съветският С-200, разработен през 1960-те години, все още може да устоява на въздушните нападения.

В Сирия в момента са разположени около 50 такива установки. Доставките на комплексите от СССР започват през 1984 г. и продължават до 1988 г., като с тях са получени и 144 ракети В-880Э. / bg.rbth.com

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !