КамАЗ “Тайфун ВДВ”: новият брониран автомобил на руските десантчици

КамАЗ "Тайфун ВДВ": новият брониран автомобил на руските десантчици
Очаква се най-новото руско бронирано превозно средство “Тайфун ВДВ” да влезе в редиците на армията през 2019 година.

То ще осигури максимално ниво на защита за човека и ще се ползва за транспортиране на десантчици и извършване на бойни мисии.

На октомврийското изложение “Интерполитех” беше представена най-новата руска бронирана машина “Тайфун ВДВ”. Въпреки че нямаше информация за техническите харакеристики, докторът по военни науки Сергей Суворов разказа пред ТВ “Звезда” на какво е способен уникалният автомобил.

Официалното име на возилото е “Тайфун” К4386. Конструкторите решиха да облекчат масата на автомобила, което позволи и намаляване на неговите габарити, увеличаване на товароносимостта и инсталиране на необитаем боен модул с 30-мм автомат.

Бронираният автомобил може да вози до 8 души с екипировките им. Устойчив е на експлозии от взривни устройства с 6 кг тротилов еквивалент под колелата и 4 кг под каросерията, обещават разработчиците.

На бронирания автомобил “Тайфун ВДВ” е инсталиран дистанционно управляем боен модул БМ-30-Д с 30-мм автомат 2А42, сдвоен със 7,62-мм картечница ПКТМ.

Амунициите включват 2 ленти с 300 патрона за автомата и една касета с 1200 патрона за картечницата. Като помощно оръжие на модула БМ-30-Д има 6 димни гранатомета за установяване на аерозолни завеси. Масата на модула е 1100 килограма.

“Тайфун ВДВ” е изключително високопроходим и маневрен, поддържа средна скорост по всякакви терени, снабден е с двигател “КамАЗ” с 350 к.с. и автоматична скоростна кутия.

Мощният дизелов двигател му позволява да се движи със 100 км/ч при обща маса от 13,5 тона, а капацитетът на резервоара му позволява с едно зареждане да изминава до 1200 км по автомобилен път. / bg.rbth.com

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !