Как се живее със 700 лв. на месец на квартира в София

Как се живее със 700 лв. на месец на квартира в София


Във Велико Търново за пръв път ми се случва да направя интервю не само с цял клас курсанти, а с толкова много хора наведнъж. Влизам в класното помещение, където курсантите вече ни очакват. Същите онези, които са били на срещата с министъра на отбраната Красимир Каракачанов.
Първо се спираме на въпроса за социалните стипендии на курсанти, чийто родител е с 50% инвалидност. Оказва се обаче, че тези, които са полусираци, не получават стипендия. Това е единият въпрос, повдигнат от тях пред министър Каракачанов.

Категорични са, че да си курсант, няма много общо с обикновеното студентство и са на 24-часово разположение. И отпуските им са като на останалите военнослужещи – 30 дни в годината.
Смятат, че е нормално желащите да постъпят във военното училище намаляват с всяка изминала година, тъй като с времето професията на военнослужещия се е превърнала в непривлекателна за младите. Заплащането не съответства на задълженията, изискванията и отговорностите.
И когато ходят на стаж в поделенията, виждат точно тази картина – огромния недостиг на хора, именно поради липсата на финанси. Трудно е на един войник гвардеец да живее със 700 лв. на квартира в София с две деца. Ето такъв пример ми дават.
Някои от курсантите още си спомнят голямото наводнение във Велико Търново през 2014 г., когато се впускат да помагат на населението в два през нощта, изнасят на ръце деца и инвалиди и градът благодарение и на техните усилия не дава нито една жертва на природната стихия. Налага се да извадят не само пожарната кола, а да спасят и… водолаза, повикан на място.

Смятат, че възстановената курсантска униформа ще допринесе много за самочувствието им в града, тъй като понастоящем военното училище в България е едно. И няма друг аналог в държавата.
„Курсантът трябва да се различава от войника, офицера, сержанта. Аз съм оттук, помня като малък наборните войници се познаваха отдалеч. Курсантите също се отличаваха, но по един доста по-различен начин. Затова курсантите държаха много на външия си вид”, споделя един от курсантите, търновец по рождение.

„Така и така на курсантите се шият униформи, ако не всяка година, то в първи и трети курс получават нова. Защото влизат във военното училище младежи и девойки на осемнайсет години, а в трети курс вече са оформени мъже и жени”, споделя командирът на курсантите подполковник Евгени Пенчев и веднага след това допълва: „Но имаше периоди, което не е за приказка, когато на курсантите им се ушиха униформи в първи курс и с тези униформи заминаха като лейтенанти”.
А какво да правим, като навремето не е съществувала женска курсантска униформа?
Този наивен въпрос задавам на една от младите колежки, която направо ме приземява с отговора си: „Ами то и днес няма жени и мъже в армията. Всички сме военнослужещи и според мен униформите трябва да са едни и същи”.
„Заплата” от 105 лв. месечно
По време на службата си курсантите за разлика от студентите дават наряд и масово подпомагат населението при бедствия, аварии и катастрофи. Така че съобразно плана за обучение, смятат техните командири, би могло 1 година или 18 месеца да им бъдат отчетени за трудов стаж. И ако това се случи, за останалия период от обучението, примерно за 4 години, курсантът да може да си заплати осигуровките както всички останали студенти. Останалото е въпрос на разчети и добра воля.

Да си курсант е нещо много по-различно от това, да си цивилен студент. Курсантите не само се обучават, те служат. Както офицерите сержантите и войниците дават дежурства, които обаче не се заплащат.
Стипендията за обучение е на стойност 105 лв., която от 2009 г. не е актуализирана. А какво са 105 лв. днес? Ако сме честни, едва стигат за вечеря с дама в ресторант. А после, ако решиш да удължиш флирта, да завържеш връзка, да поддържаш дори едно платоническо приятелство, трябва да разчиташ на… подаянията от мама и тате. Което, честно казано, за един млад мъж, при това курсант, бъдещ офицер, си е, меко казано, унижение.
И ако това ще ви успокои, трябва да отбележа, че въпросните 105 лв. в пети курс „порастват” на 120 лв. По пет лева на година. Дори за завършен с отличие курс.
Последният ремонт е от 2006 г.

Проблемите с битовите условия са като навсякъде, където има проблеми с битовите условия. Базата в НВУ „Васил Левски” не е подновявана или ремонтирана от 2006 г. Повече от десет години не е правен друг освен спасителен ремонт. И ако приемем, че годишно оттук преминават 100 души, то за десет години през битовата сграда са преминали 1500 души, дори 2000.
Спалните помещения са предвидени за трима души, но във връзка с това, че в НВУ бе преместен сержанският колеж и приемът е увеличен, сега в една стая се помещават четирима души.
Вярно, в сравнение с условията в останалите студентски общежития, например в Студентски град, курсантите живеят в доста по-добра обстановка.
Представителният блок
През 2008 г. във връзка с Фестивала на военните духови оркестри е създаден Представителният блок на НВУ „Васил Левски”.

От съществуващите униформи шивачката на университета ушива парадни такива, които наподобяват офицерските в някои елементи. От поделението в Дълга Лъка курсантите получават 25 пушки „Манлихер” – модел 1895 г., все оригинални оръжия, участвали във войните от 1912–1918 г.
Представителният блок участва в прегледа на Военните духови оркестри и всички тържествени мероприятия във Велико Търново.
Източник: armymedia.bg

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !