Йенс Столтенберг: НАТО иска да включи в европейската отбрана и държави извън ЕС

Йенс Столтенберг: НАТО иска да включи в европейската отбрана и държави извън ЕС


НАТО се обявява за максимално широко включване в европейски отбранителни проекти на държави, които не са част от ЕС, заяви генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг.

Той участва в среща на високо равнище за европейската отбрана и сътрудничество.
„Обявяваме се за максимално широко включване в европейското отбранително сътрудничество на държави, които не влизат в ЕС”, каза Столтенберг, цитиран от БГнес.
„Трябва да се помни, че след Брекзит над 80% от разходите за отбрана в НАТО ще се паднат на държави, които не са в ЕС”, допълни той.

Столтенберг напомни, че Великобритания е ключова държава в НАТО с най-голям военен бюджет след този на САЩ. „Брекзит въобще няма да повлияе на отношенията на НАТО с тази страна, той само ще допринесе за консолидиране на алианса”, заключи Столтенберг.

В продължение на десетилетия Великобритания блокираше всички отбранителни инициативи на Евросъюза, смятайки, че те ще намалят ролята на САЩ в Европа.
Днес парадигмата е променена. ЕС координира всичките си отбранителни инициативи с НАТО и работи върху това, действията на двете организации да се допълват взаимно.
Източник: segabg.com

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !