Да прегазиш врага: елитната Кантемировска дивизия получава “реактивни” танкове Т-80БВМ

Руското министерство на отбраната взе решение елитната 4-а танкова Кантемировска дивизия да бъде въоръжена изцяло с танкове Т-80БВМ.

Във военната терминология, която се използва от офицерите и войниците, този танк се нарича още “реактивен” или “танк-ракета”. Причината е, че тези танкови се захранват с газови турбини, каквито се използват в самолетите и хеликоптерите и които издават характерен звук. Благодарение на този агрегат танкът е много бърз и доста по-мобилен от танковете с класически дизелови двигатели.

Според експертите благодарение на новите “реактивни” танкове 4-а танкова дивизия ще се превърне в непреодолима стоманена стена по стратегически важни направления. Нейните оперативни и тактически ударни групи ще бъдат много по-мобилни и гъвкави и ще могат бързо да преминават от фаза на отбрана във фаза на нападение. Те ще могат изключително ефективно да изпълняват мащабни танкови операции на различни територии, включително, ако се наложи, и далеч отвъд границите на Русия.

Кантемировската дивизия днес

В момента в състава на Кантемировската дивизия има 2 танкови полка, въоръжени с танкове Т-80У. Те са на въоръжение още от 1985 г. и са технически остарели. Плановете бяха те постепенно да бъдат изведени от оперативна употреба и прехвърлени в резерв, като на тяхно място ще дойде най-новата модернизирана версия на прочутия танк Т-72 – Т-72БЗ. Сега обаче е решено вместо това батальонът да бъде оборудван с танкове Т-80БВ от резерва.

За плановете на руското министерство на отбраната да модернизира танковия парк от популярните “осемдесетки” се заговори още миналата година. Проектът за модернизация на машините е на Санктпетербургския специален конструкторски завод и носи обозначението Т-80БВМ.

Какво предвижда стандартът Т-80БВМ?

На първо място – необходими са радикални технически мерки за модернизиране на системата за управление на огъня, която се състои от многоканален прицел “Сосна-У” с термовизионна камера второ поколение, лазерен далекомер, специални канали за насочване на ракетите и електронен блок за автоматично проследяване на прихванатата цел.

Комплексът може да открива и проследява трудни мишени в тежки условия, включително през нощта или пък в гръмотевични бури. Освен системата за управление на огъня, сериозно подсилена е и защитата на танка – той е снабден с модулен комплекс за динамична защита “Реликт” трето поколение, с каквато разполагат танковете Т-90АМ и БМПТ “Терминатор”.

Тази защита се равнява средно на броня от 250-280 мм в зависимост от мястото, където се постави.

Сърцето на Т-80БВМ е газовата турбина с мощност до 1250 конски сили. Двигателите са по-малки по размер от класическите дизелови мотори, но пък са много по-мощни. Газова турбина с подобни характеристики е способна да ускори танк с тегло над 40 тона до скорост 80 км/ч само за няколко секунди!

Този звяр харчи и доста повече гориво от дизеловия агрегат – 2-3 пъти в зависимост от начина на управление и терена. Устойчивостта му на износване също е спорен поради огромния въртящ момент, както и честата му употреба в тежки условия, особено на пясък (пустинни терени).

Като цяло основната разлика между Т-72БЗ и Т-80БВМ, които ще застъпят на тяхно място, е в мощността им, а тази характеристика е особено важна на терените, които преобладават в Европа.

Гъстата мрежа от асфалтирани комуникационни канали, малкото разстояние между градовете и равния релеф дават предимство на Т-80БВМ пред Т-72БЗ.

Той е по-бърз, по-мобилен и по-гъвкав. Сякаш е създаден, за да прегази всеки потенциален нападател. Оръжие за “мълниеносна война”! / rbth.com

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !