Гледна точка! Бягаща мишена или новото лице на тероризма

Гледна точка! Бягаща мишена или новото лице на тероризма


Гледна точка с Марио Трайков новото лице на тероризма

Синай, след като екстремисти взривиха бомба близо до джамия и откриха огън по молещите се, предадоха Ройтерс и ТАСС, цитирайки местни медии.
Джамията Ал Рауда се намира в селището Бир ал Абед, на 40 км от град Ариш, столица на провинция Северен Синай. Египет обяви тридневен национален траур в памет на жертвите, съобщава телевизия Он Ти Ви, като се позовава на изявление на президентската канцелария.

Нападателите обкръжили джамията с четири джипа по време на петъчната обедна молитва. Те взривили бомба сред молещите се, а след това открили безразборна стрелба по хората.
Малко след нападението президентът Абдел Фатах ас Сиси свика извънредно заседание на Съвета за национална сигурност, посветено на обстановката в Северен Синай.

Министерството на вътрешните работи вече създаде специална комисия за разследване на атентата и обяви извънредно положение в столицата Кайро. Силите на реда ще охраняват всички държавни учреждения и обекти от обществена значимост. Засега нито една от действащите в Египет екстремистки групи не е поела отговорност за атентата.
Египетските сили за сигурност се борят с бунт на Ислямска държава в Северен Синай. След засилването на боевете през последните три години екстремистите убиха стотици полицаи и войници.

Обикновено те нападат служители на силите за сигурност, но се опитаха да разширят обхвата си и извън полуострова с нападения срещу църкви на египетските християни копти, припомня Ройтерс.

Египетските сили за сигурност убиха 30 екстремисти, които са участвали в атентата, съобщи телевизия “Скай нюз – Арабия”, цитирана от ТАСС
Това са коментарите на водещите агенции и службите !

Попитахме Мари Трайков като експерт какво е мнението му за атентата в Египет.
Трайков:
Показва се нов вид тероризъм.
Молещите се мюсюлмани бяха подвижни мишени.
Първо се взривява бомба и след това са стреляли по бягащите.
Те са били пушечно месо.

Стреляли са по гражданите на Египет като на подвижни мишени.
Явно терористите са били обучавани във военен лагер.
Терора в северен Синай е тревожен факт.

Още повече, че за първи път в Египет в джамия са взривили бомба.
На спецслужбите им предстои доста оперативна работа за пълното разкриване на терористите и техните подбудители.
Най неприятното в атентата че обикновения гражданин става бягаща мишена.
Жертвите са над 300 души.
Мир на праха им !

От: WARS.BG

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !