В Русия пуснаха на вода нов пътнически кораб с подводни криле

В Русия пуснаха на вода нов пътнически кораб с подводни криле
В корабостроителния завод „Вимпел“ в Рибинск (Ярославска област) беше пуснат на вода новият пътнически кораб с подводни криле „Комета 120 М“.

В тържествената церемония участие взеха първата жена-космонавт Валентина Терешкова, известният пътешественик Фьодор Конюхов, кметът на Рибинск Денис Добряков и членове на регионалното правителство, съобщиха местни медии.

Плавателният съд развива скорост до 35 възела, като осигурява висок комфорт за пътниците. Оборудван е със съвременни средства за комуникация и навигация, системи за регулиране на наклона и такива за климатичен контрол. Строителството му започна през 2013 година.

Планира се новият кораб да изпълнява курс Севастопол – Ялта.

Гърция вече прояви интерес към проекта „Комета“, заяви министърът на транспорта Максим Соколов, като добави, че в момента се водят преговори с потенциални клиенти. Очаква се Атина да купи 4 такива кораба на стойност €6 милиона.

В края на април Рибинският завод беше посетен от президента Владимир Путин. По време на срещата генералният директор на компанията разказа на държавния глава за корабите по проекта за съдове с подводни криле, които ще бъдат съсредоточени между Ялта и Сочи.

Корабостроителницата „Вимпел“, в която се произвеждат „Кометите“, е гордостта на ярославските земи. В предприятието се правят малки и средни по размер морски и речни плавателни съдове, както и катери с военно и гражданско предназначение.

От момента на основаването му през 1930 г. в завода са построени над 30 хиляди кораба от различни видове.

За последните 40 години над 1800 катера са доставени в 29 страни в Европа, Близкия Изток, Югоизточна Азия, Африка и Южна Америка. / rbth.com

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !


Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *