Въоръжена до зъби: Какви оръжия ще получи Русия след 7 години?

Въоръжена до зъби: Какви оръжия ще получи Русия след 7 години?
До 2025 г. Русия вероятно ще е похарчила $315 млрд. за създаването на оръжейни системи от ново поколение, включително изтребител пето поколение и може би най-големия самолетоносач в света.

Владимир Путин скоро ще подпише президентски указ, с който ще определи колко пари ще получат руските Военноморски, Въздушни и Сухопътни сили за периода 2018-2025 година.

Парите ще бъдат похарчени за създаването на оръжейни системи от ново поколение, като новия стратегически бомбардировач ПАК ДА, който ще може да изстрелва ракети с обсег до 5000 км – така че терористите от Близкия Изток да бъдат атакувани от Русия. Средствата ще дадат тласък и на производството на дългоочаквания изтребител пето поколение Су-57 и танковете “Армата” Т-14 от ново поколение.

Кораби за флота

Ще бъдат построени и усъвършенствани кораби – основно малки ракетни крайцери с крилати ракети на борда. Проектът 22800 предвижда изграждането на плавателни средства, които ще бъдат оборудвани със стелт технология – ще бъдат създадени общо 18 кораба, като всеки от тях ще носи крилати ракети “Калибър” и “Оникс”.

Първите кораби, които слязоха от производствената линия, шокираха света през 2015 г., когато Каспийският флот изстреля няколко ракети буквално по главите на терористите в Сирия. Ракетите изминаха 1500 км над Иран и Ирак, преди да ударят целите си.

Всяка от тези ракети е натоварена с 500 кг силен експлозив, способен да взривява катери на радиус стотици метри. “Калибрите” имат обсег до 2500 км и точност 30 м, което ги прави едно от най-смъртоносните оръжия.

Флотът ще получи и нови дизелово-електрически и атомни подводници с междуконтинентални балистични ракети на борда, както и няколко транспортни плавателни средства, корвети, фрегати и кораби за научни изследвания.

Все пак, остава най-големият въпрос: ще намерили руското военно министерство нужните средства за изграждането на най-големия самолетоносач в света – “Буря” (приблизителни разходи: $7 млрд.). Размерите на кораба могат да се сравнят с американския супер самолетоносач Gerald R. Ford, който може да побере до 80 самолета на борда си.

Ако бъде построена, “Буря” ще стане плаваща военна база, пазена от цяла ескадрила кораби. Площта на палубата ѝ ще бъде около 14 кв. км, като на нея ще има четири писти за изтребители и бомбардировачи.

Какви нови самолети ще получат ВВС?

ВВС ще бъдат подсилени с нови изтребители Су-35 и Су-34 и бомбардировачи, получили бойното си кръщение по време на руската операция в Сирия. Пилотите могат да очакват да летят на супер-маневрените Су-30СМ, които “Руските витязи” използват в своите въздушни представления.

А серията МиГ-35 ще се състои от цели 24 самолета и вероятно “супер серия” от високотехнологични авионични изтребители за “Стрижите”.

Военното министерство на Русия планира също да инвестира сериозни средства в създаването на стратегическия бомбардировач от ново поколение ПАК ДА с крилати ракети.

Подсилване на сухопътните сили

Една от основните придобивки за сухопътните сили ще бъде системата за ПВО “Прометей”. След завършването ѝ тя ще замени С-400 “Трумф” и ще има обсег от 400 км. Дори ще може да поразява мишени в близка орбита – на 100 км над земната повърхност – и едновременно да удря 10 свръхзвукови мишени, летящи със скорост от около 7 км/сек (т.е. вражески свръхзвукови бойни глави).

Руската армия е в процес на подмяна на старите си танкове със съвременните Т-14 “Армата”. В състава ѝ ще влязат и бронираните “Кирганец-25” и “Бумеранг”. / rbth.com


Loading...

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !




Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.