Войници повишиха квалификацията си

Войници повишиха квалификацията си

Войници от Стационарната комуникационна и информационна система (Стационарна КИС) повишиха квалификацията си, което им дава шанс за кариерно развитие. Това стана след пилотен курс, в който бойците се обучаваха теоретически и практически, и положиха изпити по разнообразни армейски дисциплини.

“Не искам да ви успокоявам, че за тези два месеца сте научили всичко, напротив, науката и знанието нямат край” обърна се командирът на Стационарната КИС полковник Людмил Стоянов към войниците, на които връчи удостоверенията за завършен курс. Той препоръча на воините да продължат своето образование и повишаване на квалификацията.

Знанието е нещо безценно, трудно е, но пък е достойно и си заслужава, изтъкна командирът на Стационарната КИС. „Не си мислете, че сте научили всичко. Напротив. Тепърва започвате да усвоявате детайлите. Но считам, че за тези два месеца беше поставена една добра основа за вашето по-нататъшно професионално и кариерно развитие”, допълни той.
По думите му курсът е доказал, че Стационарната КИС е в състояние да създаде условия, при които войници чрез доста интензивно обучение могат да повишат квалификацията си и по този начин да се разширят възможностите им за кариерно развитие. По-добре от това, здраве му кажи, сподели полковник Стоянов.

„Искам да благодаря на организаторите на курса, на вашите ръководители по отделните дисциплини. Защото това беше една допълнителна задача, която те изпълниха с ентусиазъм, мъдрост и умения, тя не им попречи да си изпълняват служебните задължения”, заяви полковник Стоянов. Той благодари и на командира на взвода „Учебен център” капитан Димитър Димитров за основния му принос за подготовката на обучаваните.
Във всяко от удостоверенията за завършен курс бяха приложени както хорариумът по дисциплините, така и съответните оценки на курсистите на изпитите в първия и втория модул.

IMG_3979_1

Капитан Димитър Димитров

„Не може да се каже, че е имало нещо, което особено да затрудни обучаваните, все пак те са хора с достатъчно голям стаж в системата на МО. Общият ред им беше много ясен и разбираем. Темите бяха така планирани, че нямаше нещо свръхестествено, което да не може да бъде разбрано и усвоено”, каза за в. „Българска армия” капитан Димитров. Той заяви, че тъй като курсът е пилотен, първи по рода си, преподавателите са подходили с повишено внимание към всеки детайл от учебния процес. Но вече виждаме кое трябва да се коригира, да се „пипне” за следващите подобни обучения, допълни той.

“Като всяко ново нещо, което развива и надгражда – да, курсът беше труден”, споделя, докато разглежда удостоверението си, редник Десислава Борисова от Комуникационно-информационния център. Но все пак е по специалността ни и е едно развитие за нас, казва тя. И вече чертае планове за бъдещето: „Ще продължа да се развивам. Смятам да продължа да надграждам това, което учихме на курс. Ще се постарая по-добре да ми се получат нещата в служебно отношение”.

Полковник Людмил Стоянов: Стартираме следващия курс през пролетта догодина.
Kакви са целите на курса?

– Курсът е създаден на основание на министерска заповед. С нея Стационарната КИС се оправомощава да организира курс за повишаване на квалификацията и придобиване на умения, знания и възможности за кариерно развитие на войнишкия състав. Всички редници и ефрейтори с войнишки звания, тези, които са удостоени от техните командири и отговарят на съответните изисквания, бяха допуснати до участие в този курс. Сега, след като го завършиха, ефрейторите, редниците повишиха своята квалификация и по този начин получават възможности за по-добра реализация и развитие. Курсът беше фокусиран в две функционални области.
Първият модул включваше стандартните общовойскови дисциплини. Вторият модул беше разпределен по специалности, основно в направление – специалисти по комуникационно-информационни системи. Това са особено важни за системата специалности, които всъщност са и гръбнакът на Стационарната КИС. Досега беше трудно да подготвяме наши войници.
С този курс смятам, че се даде възможност системата да подготвя свои кадри за собствени нужди с цел предоставяне на възможност на онези войници, които са показали своите качества в ежедневната си дейност, да получат развитие във военно звание и длъжност.
– Предвиждате ли още подобни курсове?
– Идеята ми е ежегодно, два пъти в годината – през пролетта и през есента, да се провеждат подобни курсове. Разбира се, броят на обучаваните е според хората, които отговарят на съответните критерии и изисквания при една доста стриктна процедура на подбор. Така че, живот и здраве, през пролетта, може би през март, ще стартираме следващия такъв курс.
– Тоест, извършвате обучение със собствени сили, средства и възможности?
– Да, това е достойно за уважение, тъй като нямаме щатни преподаватели, инструктори и ръководители, а тази дейност изцяло се извършва от офицерите от Стационарната КИС.
Програмата беше така разпределена, че те да могат да извършват своя така наречен преподавателски цикъл в съответните модули.

– Подобно собствено обучение натоварва ли бюджета ви?
– Бюджетът на нашата система не е натоварен. Всичко се прави в рамките на утвърдените бюджети. Бяха създадени условия, дори и военнослужещи, които са извън гарнизон София, с цел спестяване на лични средства да имат нормални битови условия в делничните дни, можете да видите – със съответните санитарни условия.
Така че подходът беше доста прецизиран, при това, без да натоварваме нито бюджета на системата, нито личния бюджет на всеки един от обучаваните.
– Можем ли да кажем, че, след като взеха удостоверенията си, военнослужещите трябва да докажат, че са достойни за повишаване и развитие в длъжност?
– Те вече са го доказали в резултат на това двумесечно обучение и изпитите от комисиите, които бяха назначени с моя заповед. От тук нататък в зависимост от вакантните длъжности в системата на всеки един от тях би могла да се предложи подходяща длъжност. Те отговарят на изискванията.

Източник: armymedia.bg


Loading...

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.