Владимир Путин похвали новия стратегически бомбардировач ”Ту-160М”

Владимир Путин похвали новия стратегически бомбардировач ”Ту-160М”


Руският президент Владимир Путин заяви, че модернизираният стратегически бомбардировач “Ту-160М” ще укрепи отбранителния потенциал на страната.
Владимир Путин каза, че модернизираният стратегически бомбардировач “Ту-160М” (по номенклатурата на НАТО – Blackjack) ще укрепи отбранителния потенциал на Русия, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.”Ту-160М”

След като наблюдава изпитателен полет на новия военен самолет в района на град Казан, Путин присъства на подписването на договор на стойност 160 милиарда рубли (2,9 млрд. долара) за доставката на десет “Ту-160М” за нуждите на руските въоръжени сили.

“Това е сериозна стъпка в развитието на високотехнологичната сфера и за укрепването на отбранителната способност на страната, защото това е един от елементите на нашата ядрена тирада”, каза Путин пред работници от Казанския авиационен завод, цитиран от ТАСС.”Ту-160М”

Четиримоторният свръхзвуков бомбардировач “Ту-160”, разработен по съветско време през 80-те години на 20-и век, е най-големият боен самолет в света, отбелязва Асошиейтед прес.

Той е използван в настоящата руска кампания в Сирия за нанасянето на удари с крилати ракети от голямо разстояние.

“Ту-160М”, също като предшественика си, е с променлива геометрия на крилете. Той е в състояние да пренася 12 крилати ракети или 12 ракети със среден обсег с ядрена бойна глава при нонстоп полет до 12 хил. км без презареждане с гориво, посочва Ройтерс.

От конструкторското бюро “Туполев” твърдят, че модернизираният вариант ще бъде с 60 на сто по-ефективен от старата версия заради значителните подобрения във въоръжението, навигационната апаратура и авиониката.

Руският самолет цистерна “Ил-78” (по номенклатурата на НАТО – Midas), който зарежда “Ту-160” по време на полет, дава възможност на стратегическия бомбардировач да достига всяка точка на планетата, отбелязва Ройтерс.

Източник: dnes.dir.bg

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.