ВИДЕО: Каспийският флот и ракети “Калибър” в действие

ВИДЕО: Каспийският флот и ракети "Калибър" в действие
По повод 295-годишнината на Каспийския флот руското министерство на отбраната публикува видео, показващо цялата мощ и най-новото оръжие на най-старата военноморска структура в Русия.

За първи път подробно се демонстрират подготовката и пускът на крилати ракети “Калибър НК”.

“За последните три години в бойния състав на Каспийския флот бяха приети 18 нови бойни и помощни кораба.

В състава на флота влязоха и трите нови малки ракетни кораба “Град Свияжск”, “Углич” и “Великий Устюг” с универсални ракетни комплекси “Калибър”, както и два десантни катера тип “Десант”, съобщиха за “Российская газета” от пресслужбата на Южния военен окръг.

Именно от акваторията на Каспийско море за първи път през октомври 2015 г. корабите “Дагестан”, “Град  Свияжск”, “Великий Устюг” и “Углич” използваха крилати ракети “Калибър НК” срещу терористите в Сирия. Бяха произведени 26 пуска по 11 цели на разстояние 1500 км, припомня изданието.

Всички инфраструктурни обекти на терористите бяха унищожени. След това вицеадмирал Виктор Бурсук отбеляза, че високата ефективност на ракетите “Калибър” не са могли да прогнозират дори специалистите, а чуждестранни военни експерти са нарекли военноморската база в Каспийския регион “басейн с “Калибри”.

Крилатите ракети “Калибър” бяха изпробвани успешно за първи път на 17 септември 2012 г. във водите на Каспийско море.

Те могат да летят с дозвукова и хиперзвукова скорост на височина от 50 до 150 м. Според данни на руското министерство на отбраната  ракетата може да поразява цели на разстояние до 2000 км. / bg.rbth.com


Loading...

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !

loading...Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.