Бъдещият арсенал на руската армия: бойни дронове с тегло 15 тона

Бъдещият арсенал на руската армия: бойни дронове с тегло 15 тона
През следващите години в Русия ще се появят дронове с тегло от 1 до 15 тона. Това заяви Анастасия Кравченко, говорител на руската самолетостроителна корпорация “МиГ”.

Дроновете ще изпълняват различни задачи – коригиране на артилерийски огън, нанасяне на ракетни и бомбени удари по наземни цели и др.

“Става въпрос и за разузнавателни, и за ударни цели. Различните класове ще са предназначени за различни задачи”, каза говорителката, цитирана от ТАСС.

Работи се по три категории дронове: с тегло от 1 до 5 т, от 5 до 10 т и от 10 до 15 т. За всеки клас се правят самолетни двигатели руско производство.

През 2007 г. на авиоизложението МАКС бе представен макет с реални размери на ударния дрон “Скат” с реактивен двигател, припомня “Российская газета”.

Според конструкторите безпилотният апарат с тегло около 20 т може да носи около шест тона бомби и ракети.

Максималната му скорост е 850 км/ч, а радиусът му на бойно действие – 1200 км. Машината може да се издига на височина 15 000 метра.

“Скат” обаче така и не влезе в серийно производство – конструкторските му решения се използват за разработката на нов дрон с работно название “Охотник”. / rbth.com

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.