Богати чужденци готови да плащат за частен свръхзвуков Ту-160

Богати чужденци готови да плащат за частен свръхзвуков Ту-160
Богати чужденци многократно са изявявали желание да си купят лични самолети от компания “Туполев” на базата на свръхзвуковите бомбардировачи Ту-160 и Ту-22М3, споделя заместник-генералният директор на концерна Валерий Солозобов.

“Богаташи от различни държави не престават да се обръщат с молбата: направете ми личен свръхзвуков самолет на базата на ракетоносеца Ту-160 или стратегическия бомбардировач-ракетоносец Ту-22М3.

Периодично получаваме писма с искания, включително през [руския държавен оръжеен износител] “Рособоронекспорт”, споделя Солозобов пред медиите.

Тези искания обаче не се изпълняват. Специалистът обяснява, че преобразуването на Ту-160 в пътнически самолет е твърде скъпо, а технологията по създаването му е секретна.

Въпреки това от “Туполев” обмислят да създадат свръхзвуков административен самолет за бизнес цели, предназначен за 25 пасажери. Той ще може да превозва бизнесмените за няколко часа на разстояния от няколко хиляди километра.

“Има възможности за това, но е нужен поръчител”, отбелязва Солозобов.

През април 2015 г. стана ясно, че производството на Ту-160 се възобновява, а модернизираната версия Ту-160М2 ще бъде доставена на руските Въоръжени сили до 2021 година. / bg.rbth.com

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !