ГЛЕДНА ТОЧКА! БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ ПРИ ВАРШАВСКИЯ ДОГОВОР И ПРИ НАТО

БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ ПРИ ВАРШАВСКИЯ ДОГОВОР И ПРИ НАТО


БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ ПРИ ВАРШАВСКИЯ ДОГОВОР И ПРИ НАТО
С разгрома на нацистка Германия на 9 май 1945 г. в Европа завършва Втората световна война. На 2 септември 1945 г. капитулира и милитаристична Япония. Старият континент постепенно започна да се преустройва от военни на мирни релси. Успоредно с това обаче се изострят геополитическите и идеологическите противоречия между САЩ и Съветския съюз и техните сателити .
Започва така наречената „студена война”. За нейно начало се счита датата 6 март 1946 година. На този ден Уинстън Чърчил в компанията на американския президент Хари Труман произнася във американския град Фултън своята известна реч, в която обявява кръстоносен поход на западните държави срещу Съветския съюз и неговите сателити от Източна Европа. Той използва за първи път израза „страните зад „желязната завеса”. В речта си приканва САЩ и Великобритания да създадат могъщ военно- политически съюз против СССР и с помощта на ядреното оръжие да прогонят Съветите от Източна Германия и Берлин.
В съответствие с това Пентагонът подготвя планове за воденето на ядрена война срещу СССР и унищожаването на най-големите му градове и промишлени центрове. Човечеството се изправя на ръба на пропастта и опасността да загине в пламъците на предстоящата ядрена война .
Само ликвидирането на монопола върху ядреното оръжие на САЩ от Съветския съюз предотвратява този пъклен план. Започва периодът на „студената война” с нейната тоталната конфронтация и бясна надпревара във въоръжаването на двете супер сили и техните сателити.

На 4 април 1949 г. във Вашингтон 12 капиталистически държави начело със САЩ, Великобритания и Франция подписват Североатлантическия договор – НАТО, чиято основна цел е да осигури колективна отбрана на своите членки от заплахата за комунистическа агресия. През 1954 г. в разрез с Ялтенските и Потсдамските договорености между СССР, САЩ и Великобритания, в НАТО влиза и ФРГ, която сформира половинмилионна модерно въоръжена армия / Бундесвера/. На 31 март 1954 г. съветското правителство изпраща на САЩ, Великобритания и Франция дипломатическа нота, с която предлагало НАТО да приеме в своя състав и Съветския съюз, но западните Велики сили не се съгласили.
В условията на нарастваща конфронтация правителствените делегации на осем социалистически страни – Албания, България, Чехословакия, ГДР, Унгария, Полша, Румъния и СССР подписват на 14 май 1955 г. във Варшава Договор за дружба, сътрудничество и взаимопомощ Договорът е създаден за период от 20 години и носи строго отбранителен характер. Основната му цел е приемането на необходимите мерки за осигуряване безопасността на страните-участнички в него и поддържането на мира в Европа.
За осигуряване на ефективна защита от възможна агресия са създадени Обединени въоръжени сили и Обединено командване. През годините главнокомандващи на Обединените въоръжени сили са били маршалите на Съветския съюз Конев, Гречко и Якубовски. През 1962 г. Варшавския договор е напуснат от Албания.
Обединението въоръжени сили на Варшавския договор са използвани няколко пъти. По време на Унгарските събития от 1956 г. правителството ръководено от Имре Наги обявява оттеглянето на Унгария от Варшавския договор.В отговор на това, съветски войски нахлуват в Унгария, окупират страната и за две седмици се разправят жестоко с бунтовниците. По време на Пражката пролет през 1968 г. войските на Варшавския договор влизат в Чехословакия, за да свалят. реформатор- ското правителство на Александър Дубчек. Румъния на Николае Чаушеску обаче отказва да предостави войски за тази операция .

През периода на съществуването на Варшавския договор, Москва предоставя на Народна република България хиляди танкове, самоходни артилерийски установки, щурмови самолети, бойни кораби, подводни лодки и друга бойна техника. С помощта на Съветския съюз е създаден мощен военнопромишлен комплекс, който осигурява на БНА всичко необходимо и освен това изнася оръжие за редица страни по света, носещи баснословни печалба на България.
През 70-те години на XX век, ВВС притежават 300 модерни бойни самолети, десетки бойни и транспортни вертолети. Сухопътните войски разполагат с над 1 500 танка Т-55, 300 танка Т-72, около 200 Т-62, над 1 000 МТ-ЛБ и около 2000 БТР.
Ракетните войски на БНА имат три ракетни бригади – по една към всяка армия и една фронтова ракетна бригада, разположена край плевенското село Телиш. Тези бригади разполагат с оперативно –тактически ракетни комплекси Р-400 (SS 23) с обсег 480 км., с Р-300 “Елбрус“ (Scud) с обсег 300 км. и други .
Българските ракети всяват истински ужас и респект в южните ни съседи Турция и Гърция, които по това време са противници на България, като страни- членки на НАТО и нямат такова аналогично оръжие.
ВМФ разполага с 2 ескадрени миноносеца, 3 стражеви кораба, 1 фрегата, 1 ракетна корвета, 4 подводници, 6 ракетни катера, 6 торпедни катера, 12 преследвача на подводници и др. Освен това флотът има брегови ракетни комплекси и бреговата артилерия, водена от радиолокаторни станции, военноморска авиация, парашутно-десентна и водолазна част и батальон морска пехота.
Мирновременният състав на армията към 1987 г. е около 152000 души. Мобилиза -ционният ресурс на България надхвърля 2 милиона мъже. Според доклад на ЦРУ БНА е най-добре подготвената армия във Варшавския договор след Съветската армия.
Въоръжението й е модерно, а мобилизационно-бойната готовност, боеспособността и бойния дух на войската са много високи. Като държава разположена на южната граница на Варшавския договор, България получава от СССР огромно количество модерно въоръжение и бойна техника, което е прави една от най-силните армии на Балканите и в Югоизточна Европа .
Варшавският договор е подновен през 1985 г. отново за срок от 20 години. Предвид на сложната политическа и икономическа обстановка в СССР и останалите социалистически страни, свързана с новия курс на Михаил Горбачов за гласност и перестройка, довел реално до демонтаж на социализма, на съвещанието в Прага, което се провежда на 1 юли 1991 година е подписан “Протокол за прекратяване действието на Варшавския договора. Той просъществува около 36 години. Каквито и упреци да се отправят днес към него, факт е че до началото на 90-те години на миналия век, в Европа никой не се осмеляваше да воюва, поради формирания паритет между двете супер сили и техните сателити и възможността светът да се самоунищожи , при избухването на една ракетно-ядрена война.
Стратегическият паритет между двата военнополитически блока бе нарушен след разпускането на Варшавския договор. Възникнаха огнища на напрежение и се разразиха локални военни конфликти в различни невралгични точки по света, това число и на Стари континент, в бивша Югославия.
Всички страни- членки на Варшавския договор, без Русия, след неговото разпускане влязоха в НАТО !?
През 1990 г. се подписа Договорът за обикновените въоръжени сили в Европа, който имаше задача да редуцира армиите в въоръженията им в Европа. Квотите за това какво количество бойна техника може да притежава Българската армия, съгласно Договора бяха 1475 танка, 2000 бронирани бойни и транспортни машини, 1750 оръдия, 235 бойни самолета, и 67 бойни хеликоптера.

Всичко останало по силата на конверсията бе нарязано и продадено за скрап. Така бяха унищожени в угода на чужди интереси и в ущърб на националната ни сигурност стотици ракети, танкове и самолети, струващи милиарди левове- държавни пари . За това безумно и престъпно деяние, равносилно на национално предателство, някои политици на прехода би трябвало да понесат своята съдебна отговорност, ама надали !?
При разгрома на Българската армия, на тях чинно и услужливо им партнираха и някои генерали, вместо да хвърлят със скандал оставките си .
Единствено командващият Ракетни войски и артилерия, генерал Ангел Марин протестира и предупреди, че командната:„ Бегом към НАТО не е здравословна за армията! За това свое мнение, той бе дисциплинарно уволнен от тогавашния президент Петър Стоянов.
Страната ни се включи в инициативата „Партньорство за мир”. През 2004 година България стана член на Северноатлантическия блок НАТО. След влизането ни в Алианса Българската армия постепенно бе редуцирана до 26 000 души, а превъоръжаването й с модерно оръжие и бойна техника боксува, поради вечната липса на пари.
Преди време при дебати в парламента за националната сигурност, стана ясно от изказване на лидера на ВМРО и настоящ министър на отбраната Красимир Каракачанов че гордостта на военноморския ни флот, закупената бойна фрегата – няма въоръжение и прилича повече на риболовен траулер!?
Нашата войска до там я докара, че един свестен парад, като хората не може да направи на своя празник . Липсата на нови модерни самолети, бойна машина на пехотата, танкове и артилерия, недостигът на керосин, акумулатори и автогуми просто не подлежат на коментар !!!.

Според бившия командир на ВВС и настоящ президент на Република България, генерал Румен Радев, е реална опасността, ако не се вземат спешни мерки, да останем без изправни модерни изтребители и да нямаме възможност да охраняваме въздушното си пространство със собствени сили.
Месеци след неговото тревожно и прозорливо изказване, тогавашният министър на отбраната Николай Ненчев направи изявление, че е създаден екип в МО за водене на преговори – въздушното пространство на България да бъде пазено от съседна нам държава !?
На щат в частите и съединенията на армията все още стоят морално и физически остарелите оръжия и бойна техника, от времето на Варшавския отбранителен договор, които отдавна трябваше да се заменят с нови, както бе записано в Плана за развитие на Въоръжените сили на Република България.
Спестените пари за заплати на съкратения личен състав и закриването на войскови поделения и цели гарнизони щели да се използват за превъоръжаване и създаване на една малка но добре въоръжена и мобилна армия!?
Добре написано на хартия, но на практика картинката се оказа друга и никой не може да каже, къде се дянаха тези пари!

Тъжна, бих казал трагична е съпоставката между БНА във Варшавския договор и днешната драстично редуцирана, неокомплектована, зле въоръжена и демотивирана Българска армия в НАТО. .
На практика Българската армия в този си вид не може да изпълни своето основно конституционно задължение – защитата на териториалната цялост и суверенитета на страната.
Да, вярно е, че държавата ни е в тежко финансово положение , но е и вярно, че всяка година даваме по 60-70 милиона за задгранични военни мисии на НАТО, от които ползата е съмнителна. При перманентната липса на пари за армията, тези пари могат да се пренасочат за превъоръжаване и решаването на някои неотложни нейни проблеми.
Днес въпреки сложната международна обстановка и избухналите военни конфликти в Украйна и в Близкия Изток – Ислямска държава, политиците ни продължават да режат „живо месо” от армията, в съответствие с новия план за развитие на въоръжените сили .В някои войскови формирования некомплектът в личен състав, породен от масово напускащи военнослужещи заради ниските и заплати, достига до 25 процента

Накрая няма да остане вече какво да се реже! Въпреки това те продължават да повтарят, като счупен грамофон, че нямаме нужда от силна армия, щом сме в НАТО, осланяйки се на прословутия член 5 от Вашингтонския договор за колективна отбрана на заплашени с агресия държави-членки на Алианса !?
Още древните римляни са казали : „Ако искаш мир, готви се за война!” Дано Наполеон Бонапарт се окаже лош пророк , че народ, който не храни собствената си армия, някой ден ще храни чужда !
Автор: Петър Ненков

Ние от wars.bg публикуваме Фейсбук съдържание на основание т. 2.4 от Statement of Rights and Responsibilities на Фейсбук: ”Когато публикуваш съдържание или информация, използвайки настройката “публично”, това означава, че позволяваш на всеки, включително и на лица извън Фейсбук, достъпа до и употребата на тази информация, както и да я свързват с теб (например с твоето име и профилна снимка).

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !


Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *